Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Rokon fajok

 

 

 

 

 

Kozeli rokon - Drotszoru Magyar Vizsla

 

Kép Testtömeg: 26-32 kg

Marmagasság: kanok 59-64 cm, szukák 54-59 cm

Színválaszték: zsemlesárga

Ország: Magyarország

 

 

 

A rövidszőrű magyar vizsla után származó alomban néha előfordul egy-egy, az átlagosnál valamivel hosszabb szőrű kölyök. Ilyen küllemű rövidszőrű magyar vizslákból tenyésztették ki a XX. század harmincas éveiben a magyar vadászok drótszőrű német vizslavér hozzáadásával a drótszőrű magyar vizslát.

A drótszőrű magyar vizsla leírása.
Összbenyomás. A drótszőrű magyar vizsla szőrzete és valamivel erőteljesebb csontozata kivételével minden tulajdonságában, testméreteiben és testarányaiban megegyezik a rövidszőrű magyar vizsla ezen jellemzőivel. Középnagy termetű, könnyed megjelenésű vizslafajta, arányos, erős, de nem durva vonalú izomzattal. Színe jellegzetes, sötét zsemlyesárga.
A fül lóg. A farok kurtított. Mozgása hajlékony, térnyerő. Tekintete élénk, figyelmes. Kiváló mindenes vizsla. Különösen vízimunkára kedvelt.

Jellegzetes tulajdonságai: intelligens, nyugodt vérmérsékletű, engedelmes, tanulékony, ragaszkodó. A durva bánásmóddal szemben érzékeny. Orra kitűnő. Térnyerő vág­tában keres. Vezetőjével kapcsolatot tart. Kiváló elhozó, nyomtartó és vadmegállási hajlamú. Vízen szívesen dolgozik.

Kép


A testtájak ismertetése.
Fej. A fejtető középvonala mentén kissé árkolt. A koponyatető - arcorri szög 30-35°. A stop csekély. Az orrhát egyenes. Az orr tompán lemetszett. A koponyacsúcs enyhén látszik. Az ajkak szárazak, a szájrést tökéletesen fedik.
Fogazata szabályos és tökéletesen zárt. A metszőfogak ollósan illeszkednek.
Szeme: közepes méretű. Kissé ovális. Az orrháttal majdnem párhuzamosan metszett. A szemhéjak jól zárnak. A szemzugban a piros kötőhártya nem látható.
Füle a közepesnél valamivel nagyobb méretű. Kissé alacsonyan tűzött. Lógó. Nem hú­sos. Karéjos, lekerekített V alakú.
Orr. Az orrtükör aránylag nagyméretű. Lekerekített. Oldalról nézve tompán lemetszett. Az orrnyílások tágasak. Az orrcimpák mozgékonyak.
Nyak: közepesen hosszú, arányos. Középmagasan illesztett. A tarkó alatt jól ívelt, izmos. A toroktájon a bőr lazább, mint másutt, de nem képez lebernyeget.
Törzs: A mellkas mély és hosszú. Legmélyebb pontja a könyök magasságát éri el. A szügy közepesen széles, előredomborodó. A szegycsont hosszú és erős. A mellkas ovális keresztmetszetű, a bordák mérsékelten íveltek. A hát egyenes, izmos. Az ágyék kö­zepesen hosszú. A far kissé lejtős, de nem csapott. Jól izmolt. Felülnézetben a far oldal­vonalai majdnem párhuzamosak. A farbúb magassága 1-2 cm-rel kisebb, mint a marmagasság. A has feszes. Alsó vonala nem ívelt, hanem egyenes és rézsútosan felfelé irányul. A törzs hossza kanoknál 2-5 cm-rel, szukáknál 2-6 cm-rel több, mint a mar­magasság (bottal mérve).
A farok kissé alacsonyan tűzött. Nyugalmi állapotban függő­legesen lecsüngő, mozgás közben vízszintesen tartott. A farok 1/3 részét le kell vágni (2/3 része megmarad!). Kifejlett kutyákon a vágott farok hegye a térdhajlatig érjen. Elülső végtagok oszlopszerűek. A testet arányos távolságban támasztják alá. Jól izmol­tak. A lapocka rézsútos. A váll jól izmolt, de nem merev.
Hátulsó végtagok: erős csontozatúak. Jól izmoltak. Szabályos állásúak. Oldalnév a térdízület hajlásszöge 110-120° körül van. A comb hosszú, a sarok mélyen hely
Mancs: rövid gömbölyded Az ujjak rövidek, íveltek, jól zártak. A talppárna kemény, érdes. A körmök rugalmasak, jól íveltek. Az esetleg előforduló fattyú eltávolítandók.
Szőrzete az arcorron rövid és durva, az állon kb. 2cm hosszú kemény szakállt képez. A fejtetőn rövid, kemény, simán fekvő, de fénytelen szőrzet. A fülön valamivel hosszabb és finomabb. A szemöldökök dúsak, kemények, az egyes szőrszálak rézsútosan felfelé és előre állnak. A nyakon és a törzsön a 3-4cm hosszú szőrzet lazán sin testhez, durva, kemény és fénytelen. A felszőrök között aljszőrzet van. A végtag a rövid, kemény szőrzet simán fekszik, csak a végtagok hátulsó élén képez kissé elálló kefét. A mancson és lábujjak között valamivel rövidebb és puhább a szőrzet. A farok szőrzete sűrű, tömött, a farok alsó felületén valamivel hosszabb, anélkül, hogy elállna vagy zászlót képezne. A szőrzet a farok végén a vágott csonkfelületet elfedi.
Szín. Egyszínű. A zsemlyesárga sötét árnyalata. Az egész állat közepes mértékben, sárgásbarna színben pigmentált. A szőrzet sötét árnyalatú, egyszínű zsemlyesárga. Az orrtükör, a szemhéjszél, a szájszél, a szivárványhártya, a talppárna és a köröm színe ennek sötétebb változata. Sohasem fekete vagy palaszürke.
Jellegzetes mozgása élénk ügetés vagy térnyerő vágta.
Testarányai. A kan és szuka testarányai kissé eltérőek. A kan valamivel zömökebb és durvább, a szuka hosszabb és finomabb.

Kizáró okok. Kizárandó, ha általában nem felel meg a drótszőrű magyar vizsla előbbi­ekben rögzített fajtajellegének, vagy olyan nagymértékű hibái vannak, amelyeknek az utódokban való megjelenése a fajta romlását vonná maga után. A drótszőrű magyar vizslának a simaszőrű magyar vizslával keresztezése megengedett, de általában nem­kívánatos. Kizáró okok továbbá: foltos orrtükör, fekete orrtükör, laza, lelógó szem­héj, lelógó, nyitott, nedves ajkak, tarkaság, foltosság, 5 cm-nél nagyobb átmérőjű mell­folt, világosszürke szivárványhártya, kanoknál 56 cm-nél, szukáknál 52 cm-nél kisebb marmagasság, kanoknál 65 cm-nél, szukáknál 62 cm-nél nagyobb marmagasság, alul­harapás, 2 mm-nél nagyobb mértékű felülharapás, csokoládébarna szín stb.

Gyakrabban előforduló hibák. Túl finom szervezet. Laza szervezet. Laza szemhéj. Lógó ajkak. Gyenge vagy túlságosan durva csontozat. Durva szervezet. Durva fej. Német vizslára emlékeztető fejalkat. Aránytalanság. Hibás fogazat. Rosszul kurtított farok. Fehér mellfolt. 4 cm-nél hosszabb szőrzet a testen. Puha, selymes tapintású szőrzet. Puha szőrzet a fejen. Súlyos hiba, ha a szőrzet a gerincvonalon választékot képez és kétoldalt lefelé csüng stb.

 

Nemet Vizsla -  German shorthaired pointer

 

Kép Testtömeg: 25-32 kg

Marmagasság: kanok 61-68 cm, szukák 57-64 cm

Színválaszték: fehér alapon barnán spriccelt, sötétbarna, fekete-fehéren foltozott

Ország: Németország

 

 

 

 Igen régi fajta. Az angol pointer vérével sikerült megjavítani az alakot, a szem pigmentációját, és emellett mégis megőrizte ősei hagyományos képes­ségeit.
Szívós és könnyen idomítható. Vadászképességei minden vadra, minden területen alkal­massá teszik. Hosszú galoppra alkotott fajta, nehezen fárad ki. Intelligens, barátságos, megbízható.
Feje száraz, enyhén boltozott széles fejtetővel. Nincs kiálló nyakszirtje, minta pointer­nek. A stop gyenge, az orrhát kissé domború, és nemesen formált kosorrba megy át. Füle lógó, magasan és szélesen tűzött, alul lekerekített. Szeme kissé ovális és sötét, mint az orra. Nyaka erős, arányosan hosszú, lebernyeg ne legyen rajta. Háta rövid, fara hátra lejt. Farkát harmadára kurtítják; vízszintesen hordja. A lapocka ferde, az elülső lábközép meredek, de sohasem egyenes, a comb széles, erős és jól izmolt. Mell­kasa mély, tágas, de nem túl dongás, a hasa kissé felhúzott.

Szőrzete rövid, durva tapintatú, a testhez simuló, a farok alsó vonalán sem hosszabb és puhább. Színe lehet fénylő gesztenye vagy sötétebb barna, pettyezett, lehet fehér alapon gesztenyeszínű foltokkal. Minél kevesebb a folt, annál jobb. A fekete vagy fehér-feketetarka a pointerkeresztezés eredménye. Jelenleg az erősebb testű a kívánt, de keresik a könnyű példányokat is, ha szépek és egyben a vadászkövetelményeknek minden vonatkozásban megfelelnek.

 

Weimari vizsla - Weimaraner

 

Kép Testtömeg: 32-36kg

Marmagasság: kan 59-70cm, szuka 57-65cm

Színválaszték: Ezüst, őz- vagy egérszürke, vagy ezek árnyalatainak átmenete.

Ország: Németország, Franciaország

 

  A század elején keletkezett különböző vadászkutyák keresztezéséből. Álló és apportírozó, kitűnő vadászkutya. Megbízható, rendszeres, kitartó, de nem túlzottan temperamentumos. A vízi vadászatra is alkalmas. Kevéssé elterjedt fajta.

Feje száraz. A stop jelentéktelen, homlokán gyenge barázda, vonala egyenes, vagy gyengén domború. Orra sötét májszínű, széles. Szeme a borostyánkő színétől az égszínkékig változó. Füle széles, meglehetősen hosszú, magasan tűzött, lekerekített. Nyaka hosszú, enyhén ívelt. Háta kemény, feszes, hosszú; ágyéka széles, enyhén domború, fara gyengén lejt. Mellkasa mély, hasa kissé felhúzott. Farka magasan tűzött, csonkított. Lapockája ferde, elülső lába hosszú, jól fejlett, egyenes. A hátulsó száraz. Mancsa zárt, a hosszabb középujj nem hiba.

Rövid- és hosszú szőrű változatban is tenyésztik.

 

 

Olasz Vizsla - Bracco Italiano

 

Kép Testtömeg: 27-40kg

Marmagasság: 55-67cm

Színválaszték: Fehér és sárgásbarna, néhol rozsdavörös foltokkal.

Ország: Olaszország

 

 

 Szép megjelenésű kutya fajta. Feje hosszúkás, füle a fejéhez simulva lógó, vége lekerekedő. Farkát kurtítják (kétharmadára). Szőre rövid, sűrű és testhez simuló. Könnyen kezelhető, alkalmazkodó, nyugodt és kiváló szimatú eb.

 

 St. Germain vizsla - St Germain

 

Kép Testtömeg:

Marmagasság:
kan 62cm, szuka 59cm

Színválaszték: Tompa fehér, világossárga foltokkal, rózsaszínű orrheggyel, aranysárga szemekkel.

Ország: Franciaország

 

 

 1830 körül tenyésztették a pointer és a francia vizsla keresztezéséből. Õse egy Angliából importált pointer és egy fehér-narancs színű, könnyű típusú vizsla volt. Eleinte "Braque de Compiégne" néven szerepelt, majd később a St. Germain-i erdőben használták a vadászatoknál, s nevét innen nyerte.

A kontinens vizslái között a legelegánsabb megjelenésű, amit viselkedése is kifejez. Jó vadász.

Feje szép, nemes alakú. Orrháta enyhén domború. Füle hosszabb, mint a pointeré, kissé lejtősebb a fara is. 

 

Bourboni Vizsla - Braque du Bourbonnais

 

Kép Testtömeg: 18-26kg

Marmagasság: kan 51–57cm, szuka 48–55cm

Színválaszték: Fehér alapon barna, vörös foltocskákkal szabályosan spriccelt.

Ország: Franciaország

 

 

Európa régi vizsláinak leszármazottja.Mintegy 100 éve tenyésztette ki M. A. Delage Bourbonban. Annak ellenére, hogy kitűnő vadászkutya, mégis kevés példány került el erről a vidékről, s számuk egyre fogy.

Idomítása könnyű, szaglása elég jó. Fogoly-, szalonkavadászatra használják, de mocsaras helyeken is megfelel. Nem gyors, azonban szívós, okos és kitűnő társ.

Elegánsabb és rövidebb, mint a francia vizsla. Csontos, izmos, erős és szép küllemű. Farkatlan példányok is vannak, de a született farkatlanság nem jellemzője tiszta fajtájának.

Elég nagy, de nem túl nehéz feje kissé körte formájú, ha az orrát felemelve szembe nézik. A stop gyenge, a koponya lekerekített minden irányban, mely jól elkülöníti a pointertől és az Auvergnei vizslától. Ajka finom, a felső tökéletesen fedi az alsót.

 

Auvergnei vizsla - Braque Bleu d'Avergnei

 

Kép Testtömeg: 22-28kg

Marmagasság: kan 57-63cm, szuka 55-60cm

Színválaszték: Fehér alapon kékesfekete foltok

Ország: Franciaország

 

 

 

 

 

Származása kevéssé ismert, de a legjobban rögzített francia vizslának tartják. A délnyugati régi francia vizsla és a fekete pointer keresztezésének mondják hibásan; feltételezhető azonban, hogy a St. Germain fehér és fekete változata, és attól származik, mert azon a vidéken is él.

Kitűnő vadász. Vadászterülete a mező, ahol szárnyasvadnál használják, főleg fogoly vadászatára kiváló. Jó apportírozó.

Jó csontozatú, általában száraz. Arcorra szögletes, füle mélyen tűzött,  szeme mandula vágású.

Farkát 15-20 cm-re kurtítják. Összességében erőteljes, de nem nehéz típusú kutya. 

 

Francia Vizsla - Braque Francais

 

Kép  Testtömeg: Nagy: 25-32kg, Kicsi: 18-25kg

Marmagasság: Nagy: 56-65cm, Kicsi: 47-56cm

Színválaszték: Fehér, gesztenyeszínű foltokkal vagy pöttyökkel.

Ország: Franciaország

 

 

 

 

 

A kontinensen a legrégebben ismert vadálló kutya, a többi francia vizsla alaptörzse. Előfordulási helye a Pireneusok vidéke, ahol a környezet az összes előnyös hajlam kifejlődését segíti.

A francia vizsla egyesíti magában az összes vadásztulajdonságot."Álló" típus, elfogja a magasan terjedő szagokat, és könnyen betanulja a nyomozó munkát, sőt alkalomadtán kitűnő retriever, megkeresi, elhozza a sebzett és megölt vadat. A jó képességeit születésével hozza, és azt állítják róla, hogy született idomított kutya, mégis a vadászatra tanítani kell. Engedelmessége révén kitűnően használható hegyekben, mocsarakban, nagy melegben, szigorú hidegben egyaránt. Rendkívül tiszta, hűséges, barátságos. Lakásban tartásnál is igényli a testmozgást.

Feje elég tekintélyes, koponyája ovális és enyhén domború. Stopvonala nem kifejezett. Ajkai lelógók, az orra gesztenyebarna, széles orrnyílásai tágak. Füle középmagasan tűzött, a szem magasságában rálóg a fejre, vége lekerekített. Szeme jól nyitott, gesztenyeszínű vagy sötétsárga. Nyaka inkább hossz, felső részén diszkrét, sűrűbb szőrzetű "gallér" van. Mellkasa széles, mély, oldala nem túlzottan domború. Háta széles, egyenes, ágyéka rövid és izmos, fara rövid és enyhén lejt. A farka leggyakrabban kurtított, de a hosszúra hagyott farok nem hiba. Munka közben vízszintesen, a hát vonalában hordja. 

Szőrzete hosszú, dús, lesimuló, a fejen és a fülön finomabb.

Két típusban tenyésztik: nagy és kicsi.

 

- ♦ -